Resep Dawet Ayu Banjarnegara

Diposkan oleh redaksi | 10:18 PM


Bahan :
150 gr Tepung Beras
50 gr Tepung Tapioka
450 ml Air
50 ml Air Pandan (Pandan + air diblender, peras)

Kuah :
1 lt Santan sedang
pandan, garam
Syrup Gula Merah

Pelengkap :
Nangka matang, cincau

Cara :

  1. Siapkan baskom berisi es batu dan air es utk menampung cendol.
  2. Aduk semua bahan cendol, rebus hingga mendidih dan meletup - letup.
  3. Tuang panas2 kedlm cetakan cendol, tekan- tekan hingga cendol jatuh ke dlm baskom es.
  4. Rebus santan, garam, dan pandan, mendidih,angkat.
  5. Penyajian : letakkan beberapa sendok Syrup gula merah didasar gelas, tuang cendol, irisan nangka, dan cincau hitam, tuangkan santan . Sajikan dingin.


0 komentar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...